Unde merg banii românilor Cinstiti?

Dacă facem o evaluare sumară a direcției în care se duc banii românilor o să constatăm că din cei 2721 de lei cât reprezintă salariul mediu net pe economie cea mai mare parte merge către cele necesare traiului de zi cu zi, mai exact 72%. Aici vorbim de alimente, combustibil, costurile locuinței cu încălzirea, electricitatea, telefonul, apa și nu în ultimul rând medicamente. Peste 20% merg către taxe, impozite și contribuții sociale și doar ceva mai puțin de 1% merge către investiții

  • O să mă opresc în analiza costurilor la procentul cel mai mare care merge la acoperirea traiului zilnic, încercând să disting în mod concret unde se duc banii și mai ales la cine.
  • Dacă vorbim despre achiziționarea de alimente, obiecte de igienă corporală și a locuinței, obiceiurile de cumpărare ale românilor din zona urbană se îndreaptă în proporție covârșitoare către supermarketuri. Aici lucrurile sunt simple, toate supermarketurile la care ne facem cumpărăturile sunt companii multinaționale. Așa că prima concluzie este că grosul banilor se duce către multinaționale.
  • Cheltuielile cu combustibili auto. Că ne place sau nu, nevoia de mobilitate ne obligă să alimentăm autoturismul cu combustibil. Prețul acestui combustibil a explodat în ultimii doi ani. Toate lanțurile de benzinării din această țară, aparțin companiilor străine sau multinaționale.
  • Țigările. Cei care au această slăbiciune știu cât cheltuie pe lună pentru țigări. Toate companiile de țigări prezente pe piața românească sunt companii multinaționale.
  • Telefonia. Aproape toate firmele de telefonie mobilă la care plătim facturi de telefon și date sunt firme multinaționale sau au ca acționari firme multinaționale.
  •  Gazul metan și electricitatea sunt lucruri fără de care nu ne putem imagina viața de zi cu zi. Factura mai ales în ceea ce privește încălzirea este din ce în ce mai mare de la an la an. Mulți dintre furnizorii de gaz metan la nivelul țării sunt firme străine sau multinaționale.
  • În ceea ce privește medicamentele, în marea lor majoritate firmele producătoare de medicamente sunt firme străine sau multinaționale.
  •  Dacă vrem să luăm un credit fie pentru cumpărarea unei locuințe, fie unul de nevoi personale, pentru a reuși să facem față diverselor nevoi ne vom duce la o bancă. Peste 90% din băncile din sistemul bancar din România sunt bănci străine sau multinaționale.
  • Dacă vrem să facem o asigurare pentru casă, una de sănătate sau de viață vom merge către o firmă de asigurări. Peste 90% din sistemul de asigurări sunt companii multinaționale.

Concluzia este că banii noștri, câștigați cu greu merg în proporție covârșitoare către companii străine și multinaționale. Într-o piață liberă, concurențială în care libera circulație a capitalurilor este una dintre condițiile de bază ale apartenenței noastre la UE luăm acest lucru ca un fapt și nu putem să-l contestăm. Putem însă să ridicăm semne de întrebare privitor la modul în care toate aceste companii se supun impozitării în România. Constatăm un lucru extrem de îngrijorător. Din primele 50 de companii multinaționale prezente în România, în funcție de cifra de afaceri, doar 8 plătesc impozit mai mare de 1% din cifra de afaceri, în timp ce restul de 42 plătesc între 0 și 1%.

Concluzia este că banii noștri, câștigați cu greu merg în proporție covârșitoare către companii străine și multinaționale. Într-o piață liberă, concurențială în care libera circulație a capitalurilor este una dintre condițiile de bază ale apartenenței noastre la UE luăm acest lucru ca un fapt și nu putem să-l contestăm. Putem însă să ridicăm semne de întrebare privitor la modul în care toate aceste companii se supun impozitării în România. Constatăm un lucru extrem de îngrijorător. Din primele 50 de companii multinaționale prezente în România, în funcție de cifra de afaceri, doar 8 plătesc impozit mai mare de 1% din cifra de afaceri, în timp ce restul de 42 plătesc între 0 și 1%. Cu alte cuvinte mult mai puțin decât o mică întreprindere cu capital românesc care plătește între 1 și 3% din cifra de afaceri în funcție de numărul de salariați, în timp ce companiile românești mai mari plătesc impozit 16% din profitul înregistrat pe parcursul unui an.

Problema mare este însă că acest obicei de a declara profituri foarte mici are în spate niște mecanisme foarte bine puse la punct de eludare a impozitării. Mecanismul este foarte simplu. Toate aceste firme sunt parte din grupuri mari transnaționale. În funcție de profitul estimat apar cheltuieli, unele dintre ele legitime, altele însă nu. Fie că este vorba de cheltuieli de consultanță, de închiriere de softuri, de implementare de programe, de reasigurare în cazul firmelor de asigurare, de acces de finanțare la niște prețuri mai mari decât cele ale pieței în cazul băncilor, numitorul comun este că toate aceste cheltuieli se fac către firme din grup. Astfel costurile cresc, profitul scade sau dispare iar Statul român mai ia praful de pe tobă.
Întrebările legitime care apar sunt dacă se cunosc sau nu aceste lucruri, nefiind lucruri care se întâmplă de ieri sau de alaltăieri, ci funcționează de ani de zile? Dacă se cunosc, ce se face concret ca să nu mai continue aceste obiceiuri și nu în ultimul rând, cei care au ca obiect de activitate supravegherea acestor instituții de ce tac?

Dacă însă au făcut informări și decizia este la nivelul unor politicieni care se complac în mod culpabil de ce nu-i expun pe aceștia?
Unde sunt bani mulți și nu există transparență de cele mai multe ori apar acte de corupție. Este bine să știm toate aceste lucruri și mai ales să tratăm lucrurile responsabil. Dacă rolul nostru, al românilor este doar acela de forță de muncă pentru aceste companii, mai devreme sau mai târziu vom avea un alt rol, atât noi cât și copiii noștri, acela de a plăti datoriile țării, din ce în ce mai mari. Cum în lipsă de intrări la buget nu avem de unde plăti datoriile, vom ajunge din ce în ce mai îndatorați. Astăzi la 29 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, datoria țării este de aproximativ 100 de miliarde de dolari, de la 0.
Să auzim de bine, oameni buni!

Share Button