Ultimii oameni din Epoca de Piatră. Cele mai sălbatice comunități de pe Terra

Poți să crezi că pe planeta noastră încă mai există oameni care trăiesc precum în Epoca de Piatră”? Deși această perioadă istorică s-a încheiat în urmă cu aproape 4.000 de ani, pe Terra mai sunt comunități care își duc traiul și acum ca în „copilăria” omenirii.

Pe Insulele Andaman și Nicobar, din Oceanul Indian, se găsesc unele dintre cele mai izolate triburi de pe planetă. Câteva dintre ele, cum ar fi Jarawa și al nicobarezilor, au luat contact cu lumea exterioară și au avut de suferit.

oameni din Epoca de Piatră
Indigeni Andaman. Foto: Wikimedia

Însă tribul Santineli rămâne izolat și misterios. Membrii săi atacă orice străin care se apropie, iar când un elicopter a zburat peste insulă după tsunami-ul din 2004, echipele de salvare au fost întâmpinate cu o salvă de săgeți.

Oamenii care trăiesc în lumea dezvoltată află cu surprindere că încă există multe locuri pe Pământ care duc lipsă de instalații de apă curentă sau Netflix. În 1971 au început să circule zvonuri despre un grup de oameni care locuiau în Filipine și care încă se aflau în Epoca de Piatră.

S-a dovedit o farsă, dar iată că există un grup de oameni care stau la distanță de lumea exterioară, folosesc numai cele mai primitive unelte și ucid pe oricine se apropie cu intenția de a-i observa.

Sunt numiți santinelezi și este vorba de un grup compus din aproximativ 400 de oameni care trăiesc în izolare totală pe Insula Santinelei de Nord, din Oceanul Indian. În 2006, doi pescari au ajuns cu barca pe insulă și au fost uciși de membrii tribului.

oameni din Epoca de Piatră
Insula Santinelei de Nord este înconjurată de corali și este oarecum izolată de grupul mare de insule. Foto: Wikimedia

Pescarii i-au avertizat de pericol, însă barca lor a continuat să se apropie de insulă. Pescuiau ilegal și au sfârșit prin a fi uciși și îngropați în niște gropi superficiale.

Încercările de a recupera cadavrele au eșuat, după ce echipajele din elicoptere au fost luate la țintă cu săgeți și gonite. Nu este prima întâlnire dintre străini și acești „oameni din Epoca de Piatră”.

O serie de întâlniri din anii ’80 și ’90 s-au sfârșit cu moartea a nenumărați santinelezi. Conflictele, care au început când străinii au încercat să recupereze o epavă după un naufragiu, au dus la demararea unei campanii care cerea ca sălbaticii să fie lăsați în pace.

Au existat și alte încercări de a lua contact cu sălbaticii, unele dintre ele prietenoase. Antropologii au ajuns pe insulă și au lăsat daruri ca semne de pace pentru sălbatici, însă, după ce tribul a măcelărit porcul care fusese lăsat în dar, mesajul a devenit foarte clar: Nu vă apropiați!

Acești oameni din Epoca de Piatră au ucis mai mulți străini care au ajuns pe insula lor

oameni din Epoca de Piatră
Cele mai multe dintre Insulele Andaman au devenit atracții turistice populare, așa cum este Port Blair (în imagine). Doar Insula Santinelei de Nord este închisă. Foto: Wikimedia

Mai multe nave care s-au apropiat prea mult de insulă au fost atacate, inclusiv „Primrose”, în 1981.

Incidentul din 2006 a avut loc la câțiva ani după ce antropologii și-au exprimat temerile că întregul trib a fost ucis de tsunami-ul devastator care a măturat zona și a lovit peste 500 de insule mai mici.

După ce apele s-au potolit, antropologii au ajuns aici cu elicopterele ca să vadă dacă populația pierise în urma dezastrului.

Au fost întâmpinați cu tradiționala salvă de săgeți. Se crede că acești oameni se află pe insulă de 60.000 de ani și probabil că și-au rafinat arta de a citi semnele apropierii pericolului după comportamentul animalelor și schimbările de pe cer și din apă.

Astfel, au avut destul timp să se deplaseze spre locuri sigure, așa cum fără îndoială că au făcut de nenumărate ori în trecut, atunci când au fost amenințați de valuri. Santinelezii sunt un grup deosebit printre triburile care trăiesc pe aceste insule.

Reprezentarea grafică a uneia dintre primele călătorii spre Insulele Andaman. Foto: Wikimedia

Unele triburi, cum ar fi Jarawa, s-au deschis contactului cu lumea exterioară și au plătit un preț mare pentru asta. În 2014, s-a relatat despre existența unor „safari umane” (vezi acest reportaj), în cadrul cărora turiștii erau escortați pe insulele pe care trăiesc membrii tribului.

Au existat multe abuzuri. Pe lângă abuzul de alcool, de droguri și abuzul sexual, tribul a fost devastat de tot felul de boli aduse în paradisul său insular.

În mod similar, nicobarezii au fost convertiți în mare parte la creștinism, au trecut la un stil de viață bazat pe agricultură și și-au pierdut mult din modul de viață tradițional.

Acum, în jurul perimetrului insulei a fost înființată o zonă de excluziune de 5 kilometri, în scopul de a proteja tribul și de a preveni conflictele.

Share Button