Cum sa-ti imbunatatesti auzul

Tot mai multe persoane se confrunta cu probleme de auz sau chiar cu pierderea acestuia, datorita unor factori interni si externi.

Iata cum va puteti imbunatati auzul:

Mergeti la un control O.R.L., pentru a beneficia de un consult de specialitate, ce poate dezvalui cauza problemelor de auz.

Imbunatatiti-va auzul prin diferite exercitii cardiovasculare, care va vor imbunatati circulatia sanguina si implicit auzul.

Incercati sa filtrati zgomotele, ascultand muzica la volum mic, in timp ce purtati o conversatie cu cineva. Adaugati, treptat, alte 2 surse de muzica, in timp ce va concentrati pe conversatie. Acest lucru va va antrena urechile sa filtreze sunetele ambientale.

Exersati identificarea surselor de sunete. Inchideti ochii si rugati-va un prieten sa mearga intr-o locatie, la alegere, departe de voi (pana la 6 metri) si sa emita sunete de 2 secunde, cu un clopotel sau un corn si apoi aratati cu degetul in directia de unde credeti ca a fost emis sunetul. Rugati-va prietenul sa schimbe directia si distanta de fiecare data cand repeta exercitiul.

Exersati recunoasterea unor diferite tipuri de sunete. Inchideti ochii si ascultati sunete diferite din mediul inconjurator.

Incercati, apoi, sa descifrati, unul cate unul, sunetele individuale, auzite, in departare si in apropiere. Cu cat veti exersa mai mult, cu atat veti recunoaste mai multe sunete.

Schimbati-va alimentatia. Consumati alimente benefice pentru sanatatea urechilor si auzului, cum ar fi pestele (hering, somon, pastrav), nucile, semintele, cerealele integrale, precum si fructele si legumele proaspete. Evitati, totodata, alimentele, care pot avea un impact negativ asupra auzului, cum ar fi cele cu continut de mercur si arsenic.

Daca aveti probleme de auz, luati masuri de prevenire a deteriorarii acestuia, evitand:  

• expunerea la zgomote puternice;
• ascultarea muzicii in casti;
• introducerea obiectelor ascutite (ace, creioane, cutite, etc) in urechi;
• administrarea de calmante;

Totodata este foarte important sa va tratati, la timp, problemele de sanatate, ce va pot afecta auzul, cum ar fi: raceala, gripa, sinuzita si alergiile si sa luati masuri de intarire a sistemului imunitar, pentru a putea lupta impotriva infectiilor din organism.

Share Button