Rețetă sarmalele leneșului. Este un preparat rusesc, extrem de ușor de pregătit și mult mai rapid decât prin metoda clasică

Sarmalele leneșului sunt populare în Rusia și diferă de variantele cu care sunt obișnuiți românii. Însă, acestea se fac mult mai repede și sunt foarte gustoase.

 • 1 kg carne de porc
 • ½ varză mică
 • 1 ceapă
 • 1 morcov mare
 • ½ cană de orez
 • 2 ouă
 • 2 linguri ulei
 • 100 ml smântână de gătit (15 % grăsime)
 • 300 ml suc de roşii
 • sare
 • piper negru

Foile de viță sau de varză lipsesc din această rețetă. Sarmalele leneșului se ”învelesc” doar cu un sos făcut din suc de roșii și smântână. Astfel, se scutește mult timp din pregătirea clasicelor sarmale.

Mai întâi, se toacă varza fideluță. Apoi, se pune în apă clocotită cu sare. Se fierbe timp de patru-cinci minute. Se lasă la scurs, într-o strecurătoare. După aceea, se spală orezul și se pune la fiert, până când ajunge al dente. Se scurge bine

Separat, se curăță ceapa și morcovul. Se taie ceapa mărunt, iar morcovul se dă prin rozătoarea mică. Toate aceste ingrediente se călesc în puțin ulei, cu un praf de sare, timp de cinci sau șase minute. Apoi, se lasă la răcit.

Într-un bol destul de adânc, se pun carnea de porc, varza și orezul, legumele călite și ouăle. Acum se compoziția cu sare și piper, după gust. Se amestecă bine.

Urmează formarea sarmalelor. Se umezesc mâinile în apă rece și se formează sarmalele, care se pun într-o tavă cu pereți înalți, unsă cu puțin ulei. Când toate sarmalele sunt gata, se dau ca cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 20 sau 25 de minute.

Între timp, se pregătește sosul. Se amestecă sucul de roșii cu smântâna. Se condimentează cu sare și piper. Apoi, se toarnă sosul peste sarmale. Se dă vasul la cuptor, tot pentru 20 sau 25 de minute.

Sarmalele leneșului se servesc calde, lângă un piure bun de cartofi sau lângă mămăligă ori pâine prăjită. Se pot adăuga smântână și verdeață deasupra.

Cine mai mănâncă sarmale, în afară de români

Sarmalele nu reprezintă un preparat întâlnit exclusiv în bucătăria românească. Variante de sarmale se întâlnesc, cum am menționat și la ruși, dar și la turci, greci și polonezi, de exemplu.

”Sarmale fac şi turcii, şi grecii, şi polonezii. Dar numai noi le facem aşa, cu afumătură de porc, în foi de varză, cu mărar şi smântână, mocnind pe foc zile întregi. Şi nici materia primă nu e aceeaşi ca la alţii“, scria Radu Anton Roman în cartea ”Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“.

De altfel, și pe teritoriul României se pregătesc mai multe tipuri de sarmale. Se fac, de exemplu, sarmale de post – în foi de viţă de vie sau de varză, cu orez, ciuperci, stafide sau prune (în Bucovina).

Și sarmalele de dulce pot fi foarte diferite. Ele se pot face în foi de viţă, ştevie, tei sau dud, vara şi primăvara. Pot fi umplute cu urdă sau cu carne de porc, vită, gâscă sau curcan.

De asemenea, se fac sarmale în foi de varză dulce, fierte în borş sau vin sec, sarmale cu porc sau amestec de carne de porc şi de vită, cu bucăţi de afumătură şi multe mirodenii, precum boabe de piper, ienibahar, pălării de mărar uscat și crenguţe de cimbru.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *