Rețetă de varză murată călită. Este un preparat simplu, dar extrem de gustos și foarte nutritiv

Varza murată călită este extraordinară, în sezonul rece, lângă o mămăligă, o lingură de smântână ori un ardei iubite. Rețeta este simplă, iar rezultatul este un deliciu.

Rețetă de varză murată călită. Ingrediente

  • o varză murată de 1 sau 1,5 kg.
  • 400 g carne afumată – se pot folosi cârnați și/sau șuncă afumată, opțional
  • un gogoșar sau ardei gras roșu sau una – două linguri cu pastă de ardei
  • o ceapă mare
  • 2 – 3 roșii mari sau 200 ml. bulion de roșii
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • o linguriță sare
  • 7 – 8 boabe de piper negru
  • o lingură boia dulce
  • o linguriță semințe de chimen
  • o frunză de dafin
  • 100 ml vin alb (opțional)
Varza murata calita. Reteta simpla, pentru un preparat delicios
Varza murata calita, cu afumatura, in farfurie, langa mamaliga si un ardei iute.

Rețetă de varză murată călită. Mod de preparare

Înainte de orice altceva, varza murată trebuie să fie desărată. Sunt două modalități prin care se poate face acest lucru. Se poate pune căpățâna de varză în apă limpede, cu o seară înainte de a fi gătită.

Altă variantă, mai rapidă, este ca varza să fie tăiată fideluță și să fie pusă în doi litri de apă călduță, pentru cel puțin o jumătate de oră. Dacă varza murată pare prea sărată, în ciuda efortului, se poate înlocui o jumătate din cantitate cu varză dulce.

Apoi se pregătesc celelalte ingrediente. Se curăță, se spală bine și se toacă mărunt ceapa. Se toacă fideluță varza murată, dacă nu a fost tocată anterior, și varza proaspătă, dacă este necesară. Varza se scurge bine de zeamă.

După aceea, gogoșarul sau ardeiul se spală, se curăță și se taie cubulețe. Șunca și cârnații, dacă sunt folosiți, se taie în bucăți de câte 3 sau 4 centimetri.

Când toate ingredientele sunt pregătite, se încinge ulei într-o cratiță largă. Se pune mai întâi ceapa, la foc mic, și o jumătate de linguriță de sare. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă gogoșarul sau ardeiul gras ori pasta de ardei. Se călește totul pentru trei minute, amestecând des.

Apoi, se adaugă boiaua de ardei, varza și cârnații sau șunca afumată. Se lasă la călit, la foc mic, până când varza murată nu mai lasă zeamă. Se toarnă o cană cu apă fierbinte, semințele de chimen, frunza de dafin și boabele de piper. Se amestecă bine.

După aceea, se acoperă oala cu capac și se lasă varza la înăbușit, timp de 40 sau 45 de minute. Se mai adaugă apă fierbinte, dacă mai este nevoie. Între timp, se încălzește cuptorul, la 180 de grade Celsius.

Se gustă varza și se potrivește de sare. De cele mai multe ori, nu este nevoie să se mai adauge sare, deoarece varza murată conține suficientă. La fel și pasta conservată de ardei.

Peste varza murată se adaugă roșiile sau bulionul de roșii. Acum se poate adăuga și un pahar de vin alb sec. Apoi, se acoperă cratița cu capac și se dă la cuptor, pentru 40 de minute.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *