Rețetă bulz moldovenesc cu afumătură. O să cucerești pe toată lumea cu acest preparat tradițional

Rețetă bulz moldovenesc cu afumătură. O să cucerești pe toată lumea cu acest preparat tradițional. Se prepară destul de repede. Ești pregătit să faci o rețetă ca la mama acasă?

Rețetă bulz moldovenesc cu afumătură. Ingrediente

Fie că ești sau nu din Moldova, sigur ai gustat, măcar o dată, bulz moldovenesc cu afumătură. Este extrem de gustos și sățios. Pe lângă faptul că este o rețetă tradițională, străinii din toate colțurile lumii se bat pentru a face rost de această rețetă clasică. Ai nevoie de câteva ingrediente și te poți apuca, imediat, de treabă. Pentru o rețetă de bulz moldovenesc cu afumătură, ai nevoie de următoarele:

  • 600 g mălai
  • 250 g cârnaţi afumaţi
  • 100 g costiţă afumată
  • 250 g brânză de burduf (puteți folosi cașcaval sau telemea)
  • 3 ouă (opțional)
  • 100 g unt
  • 20 g sare ( aproximativ o lingură sare)

Pentru început, trebuie să pui apă la fiert cu puţină sare, într-un ceaun. Când apa clocotește vei adăuga, treptat, făina de mălai. Amestecă mereu cu făcăleţul, până vei obţine o mămăligă bine legată.

În timp ce fierbe mămăliga, călește puțin cârnații. Taie în cubulețe costița. Brânza de burduf se mărunțește puțin cu furculița. Mai departe, vei răsturna mămăliga pe un fund de lemn şi o vei întinde într-un strat uniform.

După ce s-a răcit mămăliga, vei lua o bucată și o vei modela în forma unui bol. Cu dosul lingurii se formează cuiburi, în fiecare pătrat. În mijlocul lor, vei pune brânza de burduf, cârnații, costița și câteva cubulețe de unt. Apoi, o vei acoperi cu o a doua bucată de mămăligă.

Modelează în formă de bilă, având grijă ca cele două părți de mămăligă să se lege. Dacă nu respecți acest pas, atunci s-ar putea să curgă brânza, când pui compoziția la copt. În continuare, se coc pe jar sau în cuptor, până ce devin crocante la suprafață.

Dacă nu ai răbdare și te grăbești, poți aranja compozițiile în alt fel. Unge o tavă cu unt. Apoi, pune un strat nu foarte gros de mămăligă, câteva cubulețe de unt, brânză de burduf, cârnați, costiță încă un strat de mămăligă, cubulețe de unt, brânză de burduf, din nou cârnați și costiță.

Într-un final, acoperă cu încâ un strat de mămăligă. Sparge două sau trei ouă deasupra și pune totul la cuptorul bine încins pentru aproximativ 10-15 minute. După ce e gata, scoate bulzul din cuptor. Asta e tot. Poftă bună!

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *