Medic infecționist, după ce zeci de mii de persoane au fost fotografiate fără măști la festivalul din Cluj: „După UNTOLD, vă așteptăm”

Medicul Teodora Iacob de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, unde sunt internați pacienții cu COVID-19, a transmis, duminică, un mesaj dur zecilor de mii de persoane care petrec la festivalul UNTOLD fără să respecte măsurile de prevenție. „După UNTOLD vă așteptăm”, este mesajul postat pe Facebook de medic alături de câțiva colegi.
Peste 50.000 de persoane au mers la UNTOLD în prima zi, pe 9 septembrie. În a treia zi – sâmbătă, 11 septembrie -, numărul lor a ajuns la peste 75.000, conform organizatorilor. Majoritatea nu au purtat măști de protecție, cum s-a văzut din fotografiile făcute în timpul spectacolelor, iar de distanțare nici nu a putut fi vorba. Un medic de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, locul de desfășurare a festivalului, a reacționat la ignorarea măsurilor sanitare și a postat pe Facebook un mesaj dur. „După Untold, vă așteptăm”, a scris dr. Teodora Iacob în dreptul unei fotografii din secția COVID a Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, o poză în care se află ea și trei colegi de-ai săi, toți echipați în combinezoane de protecție.

În județul Cluj au fost raportate duminică 97 de noi cazuri, iar rata de infectare a ajuns la 1,40, potrivit bilanțului transmis de autorități.
O mare de oameni fără măști, la UNTOLD Într-una din imaginile postate în prima zi a festivalului se vede o mare de oameni asistând la unul dintre concerte și nimeni din mulțime nu poartă mască. „Organizatorii se prefac că respectă legea, autoritățile se fac că nu văd… Să vedeți jihad în două săptămâni. Țară de inconștienți”, a fost unul dintre mesajele postate pe rețelele sociale, după apariția în online a fotografiei.
Edi Chereji, managerul festivalului, a declarat pentru Libertatea că „la intrare, fiecare persoană e obligată să poarte mască. Dacă nu are, îi oferim noi. Apoi, însă, fiecare individ e responsabil. Oricum, 80% dintre spectatori sunt vaccinați sau trecuți prin boală”. „Noi nu suntem organ de control sau restricționare, autoritățile sunt în măsură să aplice legea”, a mai spus Chereji. Într-o declarație pentru EuropaFM, reprezentanții DSP Cluj au transmis că responsabilitatea pentru respectarea măsurilor de prevenție cade în grija organizatorilor.

Este obligatorie masca de protecție, este o condiție de participare la acest festival. Cei care asigură ordinea acolo, și organizatorii, au această obligație să vegheze la respectarea acestui lucru. Nu angajații DSP au obligația să stea printre ei ca să le pună masca .(…) Deci, din acest punct de vedere, organizatorii și cei pe care i-au angajat să asigure respectarea măsurilor, purtarea măștii, intrarea cu brățări, este răspunderea lor, nu a Direcției de Sănătate Publică. Dorina Duma, director-adjunct la DSP Cluj, pentru EuropaFM: Nici ministrul de interne, Lucian Bode, nu a respectat regulile Și ministrul de interne, Lucian Bode, a fost prezent, sâmbătă seara, la festivalul UNTOLD, alături de primarul Emil Boc. Ministrul a postat pe pagina de Facebook mai multe poze în care apare cu masca de protecție. Fotografiile sunt însoțite de mesajul: „Bucurați-vă în siguranță de acest festival și respectați măsurile de protecție!”

Ulterior, Sindicatul Europol a postat pe pagina de Facebook o fotografie cu ministrul de interne într-un spațiu închis de la UNTOLD, unde Bode nu poartă masca. „Ministrul de interne, ministrul justiției și ministrul transporturilor «wanna be», Lucian Bode, unicul ministru 3 în 1, a fost surprins la UNTOLD fără mască de protecție. Sigur, pentru poza oficială, a folosit-o, dar ulterior și-a dat-o jos. Asta pentru că legea în România se împarte între «jmecheri» și «fraieri». Între cei care permit să se organizeze festivaluri cu zeci de mii de oameni care efectiv se iau în brațe în aglomerație și școlile unde nu se permite vizita părinților la prima zi de școală a copiilor lor”, se arată în postarea Europol de sâmbătă pe Facebook. Accesul la festival se face exclusiv în baza Certificatului Digital UE COVID-19 sau a testării rapide în centrele medicale acreditate UNTOLD. În plus, ca o extramăsură de siguranţă, şi minorii de peste 7 ani se supun aceluiaşi triaj epidemiologic. 

Share Button

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *