Comunicarea in cuplu si satisfactia sexuala – premiile sondajului

Dacă celălalt s-ar schimba, ne-am înţelege mult mai bine’

Se întâmplă adesea să aud afirmaţia de mai sus, când comunicarea nu e bună într-o relaţie de cuplu. Ea are însă de multe ori la bază o neînţelegere a diferenţelor în ‘dialectele afective’ prin care comunică bărbaţii şi femeile. Se bazează adesea pe o lipsă de adaptare a propriul mod de a comunica în cuplu.

Atunci când ambii parteneri vorbesc şi înţeleg limbajul de iubire al celuilalt, neînţelegerile sunt mai rare şi iubirea are de câştigat. Gary Chapman e cel ce a definit cele 5 limbaje ale iubirii, cele 5 ‘dialecte afective’, ce sunt utilizate frecvent în cuplu, însă adesea importanţa lor nu e evaluată corespunzător.

Cuvintele de încurajare & complimentele

De exemplu, adolescenţii, în special cei macho, pot ignora importanţa complimentelor exprimate prin declaraţii simple: Ce bine arăţi! Ce drăguţ îţi stă părul azi! Cuvintele de încurajare, complimentele reprezintă însă un important ‘dialect afectiv’. E adevărat însă…nu funcţionează oricum! Ele presupun în primul rând cunoaşterea nevoilor partenerului de cuplu.

E nevoie să ştii iniţial să-l asculţi pe celălalt. E nevoie să-l înţelegi, că mai apoi să poţi să te pui în pielea lui/ei, pentru a transmite: „Cunosc problema ta şi îmi pasă. Sunt alături de tine! Cum te-aş putea ajuta?”. Complimentele, încurajările, sunt utile atât timp cât aspectul respectiv este cu adevarat important pentru partener.

Atenţia oferită – un alt dialect afectiv esenţial

Într-o plimbare în doi, e evidentă atenţia acordată de partenerii ce se privesc în ochi. Relaţia de cuplu e întărita însă şi atunci când doar te interesezi de starea de spirit a celuilalt. Tot atenţie e şi atunci când observi că e trist, obosit sau pur şi simplu când îl/o întrebi: cum a fost ziua ta? Relaţia afectivă e întărită şi atunci când întrerupi alte activităţi în timp ce porti o conversaţie pe o temă importantă pentru persoana îndrăgită.

Micile surprize & Implicarea în activităţile de cuplu

Toată lumea mai ştie că micile surprize, florile sau micile daruri simbolice, pot să deschidă inima unei femei, în special dacă sunt oferite în momente în ea nu se aşteaptă. Dar nu doar ele au acest efect. Dăruirea propriei prezente, dăruirea de sine, să fii acolo când partenerul/partenera are nevoie de tine, să ştie că se poate baza pe tine în momentele de criză e un dar nepreţuit. Chiar şi faptul că-ţi aduci aminte de întâlnirea stabilită şi ajungi la timp, arată că-ţi pasă. Evitarea blazării şi a rutinei in cuplu implica suficiente activităţi plăcute realizate împreună, în care partenerii să-şi demonstreze reciproc implicarea.

In plus, să ai abilitatea de a face unele lucruri pe care persoana iubită ar vrea să le faci înseamnă să-ţi exprimi iubirea prin acţiunile tale. Ajutorul la curăţenie, spălatul vaselor, pregătirea mesei sau chiar şi duşul gunoiului, sunt activităţi care atunci când sunt oferite cu o atitudine pozitivă, pot să susţină satisfacţia in cuplu

Atingerile fizice

Atingerea fizică reprezintă al ultimul limbaj al iubirii descris de Chapman, însă asta nu înseamnă că atingerile reprezintă un ‘dialect afectiv’ mai puţin important decât celelalte. Dimpotrivă, pentru unele persoane, atingerile pot comunica mai intens afecţiunea decât cuvintele, decât exprimarea verbală a sentimentelor de iubire sau ura. Dacă principalul ‘dialect afectiv’ al persoanei de lângă tine e mângâierea fizică, cuvintele s-ar putea să nu fie atât de importante. La cei ce sunt de mult timp împreună, ignorarea acestui dialect afectiv poate reduce semnificativ satisfacţia în cuplu.

Terapia de cuplu readuce de obicei în discuţie aceste dialecte ale iubirii, ce sunt frecvent corelate şi cu satisfacţia în viaţa intimă.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *