Într-o lume a științei, de ce mai crede lumea în zodiac?

Lumea crede în zodiac şi astăzi, cu toate că în zilele noastre ştiinţa are un cuvânt greu de spus şi este dominantă.

În primul rând va trebui să stabilim dacă zodiacul este o ştiinţă sau o pseudo-ştiinţă.

Wikipedia pretinde că astrologia e o pseudo-ştiinţă.

Rădăcinile sale datează totuşi din mileniul 2 înainte de Hristos în culturile hindu, maya, chineză sau din Mesopotamia. Există profesionişti în domeniul astrologiei. În domeniul academic, astrologia este corelată cu medicina, astronomia, meteorologia şi alchimia.

Într-un fel, astrologia pare ştiinţifică.

Foloseşte cunoştinţe ştiinţifice despre corpurile cereşti şi diagrame elaborate.

Să vedem în detaliu, să răspundem la câteva întrebări.

Se concentrează pe lumea naturală? Ţinteşte să explice lumea naturală? Foloseşte idei testabile? Se bazează pe evidenţă? Implică comunitatea ştiinţifică? Duce la cercetări în desfăşurare? Cercetătorii se comportă ştiinţific?

Să răspundem împreună. Nu vrem ca tu să deţii aşa-zisa „neputinţă dobândită”, sintagmă lansată de întemeitorul psihologiei pozitive, profesorul universitar Martin Seligman. Răspunde la întrebări, comentează.

Răspunsul nostru este că astrologia este totuşi o pseudo-ştiinţă.

Premisa sa este că corpurile cereşti, soarele, luna, planetele, constelaţiile au influenţă sau sunt corelate cu evenimente terestre. Religia ortodoxă ne răspunde 

şi ea: luna este doar un bolovan, de ce să fim manipulaţi de horoscop şi de ce respingem ideea unui Dumnezeu Creator?

Şi ca să revenim la întrebarea din titlu, de ce mai crede lumea în zodiac?, am spune că datorită naturii duale a omului, datorită setei acestuia de metafizic.

Da, astrologia e mai apropiată de metafizică.

Omul are nevoie de repere în univers şi este aplecat către latura tainică a existenţei sale. Stelele şi planetele întotdeauna au inspirat un sens al minunii.

Pare ciudat astăzi, dar astrologia a fost numită „mama tuturor ştiinţelor”. Este similară cu feng shui, acupunctura sau yoga.

Obiecţii cu privire la credinţa în horoscop au exprimat învăţaţii lumii antice şi medievale: Cicero, Plotin, Favorinus, Isidor de Sevilia, Pico della Mirandola.

Şi totuşi credem, în ciuda evidenţelor sau mai bine-zis a non-evidenţelor ştiinţifice. Există un factor psihologic ce ne conduce la credinţa aceasta care poate părea absurdă în horoscop. Şi acesta este, aşa cum am spus mai sus, scânteia aceasta divină din om, dorul lui după ceresc şi eternitate.

Mai aproape de zilele noastre, Theodor W.Adorno spunea că „ocultismul este metafizica narcoticilor”.

Dar, pe de altă parte, artiştii au introdus în operele lor referiri la astrologie. Spre exemplu Geoffrey Chaucer, Christopher Marlowe, Gustav Holst, Eleanor Catton.

Cei care cred în horoscop spun că astrologia este o unealtă incredibilă de descoperire de sine.

Rămâne să studiezi şi să decizi tu însuţi. Sper că articolul te-a ajutat.

Share Button