Febra. Ce este, cum s-o lasi sa actioneze si cand devine periculoasa

Febra organismului uman nu e o placere pentru nimeni, dar este absolut necesara. Cand febra se instaleaza, inseamna ca in organism exista o infectie sau, mult mai rar, alte probleme mai grave precum cancerul! Iata alte lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre febra:

– cand faci febra, organismul lupta impotriva unei infectii. Hipotalamusul este o portiune veche a creierului care controleaza temperatura. Uneori, el o fixeaza la o valoare mai inalta, spre exemplu pentru a lupta mai bine impotriva unei infectii. Febra este, asadar, un mecanism de aparare.

– frisoanele se instaleaza cand corpul trebuie sa produca acea diferenta in plus pana la valoarea fixata de catre hipotalamus. In contractiile musculare rezulta caldura.

– lasa febra sa actioneze pana la valoarea 38,7, in cazul unui adult. Organismul controleaza mai bine infectiile la o temperatura putin mai inalta. Febra devine periculoasa odata ce depaseste valoarea 39,4!

– un copil de pana la 3 luni trebuie dus la medic, daca prezinta febra de 38 grade Celsius si are simptome de raceala, varsaturi, agitatie sau din contra letargie.

– La varste de peste 3 luni, copilul va fi dus la medic daca temperatura organismului sau depaseste 38,9 grade C, indiferent daca are sau nu alte simptome

– infectiile virale pot conduce la febra. In cazul racelii, o temperatura a corpului de peste 37 grade C nu este motiv pentru a recurge la antibiotic, deoarece acesta nu are niciun efect in viroza.

– infectiile bacteriene se trateaza cu antibiotic.

– temperatura fireasca a organismului se incadreaza in intervalul 36,1 si 37,2 grade Celsius.

– medicamente antifebra – paracetamol, nurofen, antiinflamator(ibuprofen), algolcalmin)folosit la temepetraturi foarte mari, peste 39.

– alte masuri antitermice: impachetare rece, aplicare punga gheata / prosop rece pe frunte si alte zone ale corpului.

– febra inalta este de regula specifica gripei.

– nu administra aspirina copilului. Foloseste paracetamol sau ibuprofen. Nu ambele in acelasi timp;

– mergi la medic , daca febra trece peste 40. Valorile de temperatura foarte mari pot provoca leziuni la nivelul anumitor organe interne, mai ales la nivelul creierului.

Citeste si: Cum sa tratezi febra bebelusului fara medicamente

Share Button