Cum trebuie să fie aluatul atunci când faci pâine de casă. Secretul bunicii

Anul 2021 poate fi considerat unul dedicat redescoperirii pasiunii pentru gătit. Și pentru că toată lumea s-a străduit să facă pâine de casă, venim cu sfaturi care să vă ajute să preparați aluatul după secretele bunicii.

Nimic nu se compară cu aroma de care se umple casa atunci când coci pâine în casă. Totuși, nu oricine se înhamă să prepare aluatul, care poate fi o adevărată provocare pentru unii. De aceea, este esențial să ții cont de câteva sfaturi utile, pe care inclusiv rețetele bunicii le includeau. Astfel, indiferent de metoda prin care alegi să prepari pâine de casă trebuie să alegi în primul rând ingrediente proaspete și de calitate, să respecți cantitățile, dar și să urmezi trucurile celor mai experimentați în brutărie.

Un truc important este acela să folosești o soluție de sare și să nu pui sarea direct în maia sau aluat. De aceea, poți opta să o dizolvi întâi în puțină apă. Totodată, pentru ca pâinea să crească drojdia trebuie să fie activă. Pentru a verifica poți pune într-un vas cu apă călduță un vârf de cuțit de drojdie, o linguriță de miere și așteaptă timp de un sfert de oră. Dacă vor apărea bule de aer și amestecul arată precum un burete, cu o spumă densă deasupra, atunci poți folosi fără probleme drojdia la aluatul de pâine de casă.

O nouă tendință a fost aceea a folosirii de maia în prepararea pâinii. Dacă preferi maiaua proaspătă în rețeta ta, asigură-te că este suficient timp pentru ca aceasta să fermenteze. Pentru a te asigura de acest lucru este recomandat să prepari maiaua cu o seară înainte de a pregăti aluatul, fiind necesare minimum 12 ore pentru procesul de fermentare. Pe de altă parte, o maia veche va conferi o aromă mai intensă pâinii tale.

Trucuri utile pentru aluatul de pâine de casă foto - Pexels
Trucuri utile pentru aluatul de pâine de casă

Câtă drojdie trebuie să folosești în funcție de cantitatea de făină

Raportul dintre ingrediente este esențial pentru ca pâinea de casă să iasă pufoasă și delicioasă. Astfel, atunci când vorbim despre cantitatea de făină și apă de care ai nevoie, ține cont că atunci când adaugi prea multă făină, compoziția va ieși mai îndesată, în timp ce prea puțină nu va ajuta la legarea aluatului. În mod corect, cantitățile de făină și apă trebuie să urmeze raportul de 2:1. Așadar, la fiecare măsură de făină este necesară o jumătate de măsură de apă.

Atunci când îți dorești să prepari o rețetă de pâine cu cereale sau semințe, ai grijă că acestea vor influența formarea glutenului, responsabil pentru elasticitatea aluatului. Prin urmare, pâinea nu va fi la fel de pufoasă precum cea albă, însă acest lucru este perfect normal. Pentru a verifica dacă s-a format suficient gluten, rupe o bucată din aluat după ce ai frământat timp de cinci minute. Întinde aluatul până când acesta devine translucid. Dacă reușești să îl întinzi fără să se rupă atunci este în regulă. În caz contrar va trebui să continui frământarea.

De asemenea, cantitatea de drojdie utilizată pentru aluatul de pâine de casă este esențială. În cazul în care nu folosești maia veche, pune drojdie mai multă. Astfel, la fiecare kilogram de făină alege să crești cantitatea de drojdie folosită cu 25 de grame.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *