Ce companii sunt printre cele mai valoroase din România în 2020

Cele mai valoroase 25 de companii antreprenoriale româneşti din 2020 cumulează o valoare puţin peste 23 de miliarde de euro, cu 45% – echivalentul a peste 7 mld. euro – mai mult faţă de topul din ediţia anterioară întocmit de Ziarul Financiar.

În această creş­tere specta­cu­loasă cân­tă­reşte foar­te mult liderul UiPath, a că­rui valoare a avan­sat cu 72% în ultimul an, arată o analiză din anua­rul ZF „Top 100 cele mai va­lo­roase com­panii din Româ­nia“ – ediţia a 15-a, care apa­re pe piaţă joi. Alte creşteri semnifica­ti­ve au raportat şi grupul SIEPCOFAR, cel care deţi­ne reţeaua de farmacii Dona (plus 47% ca valoare), dezvoltatorul imobiliar One United Properties, care a înre­gis­trat o creştere de 44%, grupul din IT Bitdefender (plus 43%) şi grupul Fildas-Catena (plus 41%). Pe de altă par­te, şase companii din cele 25 au fost evaluate în scădere anul acesta.

Primii cinci ocupanţi ai clasa­men­tului sunt aceiaşi ca în ediţia din 2019, cu singura diferenţă că Banca Transil­va­nia şi Dedeman au făcut rocadă, restul po­ziţiilor menţinându-se identic. Dacă însă, anul trecut, toţi cei cinci care deschid topul raportau creşteri ale valorii, situaţia este diferită în acest an, când unul dintre ei – Banca Transilvania – marchează o scădere de 13% faţă de 2019. Pe primul loc se situează UiPath, urmată de Dedeman, Banca Transilvania, Bitdefender și Altex România. Grupul Catena – Fildas Tradind sse situează pe locul 6, urmat de Digi Communications, Fan Courier, Grupul Superbet și Romaqua Group.

Patru nume sunt nou-intrate în cla­sa­mentul celor mai valoroase compa­nii an­treprenoriale româneşti – Farmacia Tei (farma), TeraPlast (materiale de con­strucţii), Grupul Agricola Inter­na­ţional (bunuri de larg consum) şi Romstal Imex (materiale de construcţii).

În topul extins al celor 100 cele mai valoroase companii, sunt 12 fondate de oameni de afaceri de români sau „adoptaţi“ de România. La fel ca în anii trecuţi, topul este dominat de multinaţionale.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *