Beneficiile nebănuite ale zâmbetului

Nicolae Iorga spunea că ,,Vorba bună, zâmbetul şi fapta binefăcătoare sunt raze ale soarelui răsfrânte în sufletul omului.” Cât de adevărat este, numai cel care le-a oferit sau a beneficiat de aceste daruri poate spune!

Zâmbetul, pe cât de banal pare, pe atât de valoros este. Un zâmbet oferit la momentul potrivit poate face adevărate minuni atât asupra dătătorului cât şi asupra primitorului. Iar vestea bună este că momentul potrivit este oricând. Vă invit în continuare să descoperim beneficiile pe care le poate aduce zâmbetul în diferite domenii ale vieţii noastre.

În primul rând, zâmbetul ne poate îmbunătăţi sănătatea. Conform  Huffington Post, acesta funcţionează ca o ,,pastilă minune”: ne produce o relaxare interioară în momente stresante şi ne eliberează de stres. Atunci când râdem cu poftă, eliminăm tensiunea din muşchi şi contribuim la întărirea sistemului imunitar. Mai mult decât atât, scade riscul de a suferi de boli de inimă, iar memoria noastră se îmbunătăţeşte.

Zâmbetul poate funcţiona ca terapie, în refacerea sănătăţii inimii după un eveniment nefericit, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Kansas, notează Centrul Greater Good al Universităţii din California, Berkley.

Însă beneficiile zâmbetului nu se opresc aici. La conferinţele TED Global din primăvara anului 2011, Ron Gutman aducea în discuţie câteva studii extrem de interesante legate de acest gest. Zâmbetul este o modalitate extraordinară de a ne răsplăti pe noi înşine. Surprinzător, el depăşește ciocolata, binecunoscută pentru proprietăţile sale generatoare de plăcere. Conform unei cercetări ale unor oameni de ştiinţă britanici, zâmbetul ne stimulează la fel de puternic precum 2,000 de tablete de ciocolată! Mai mult, satisfacţia sa interioară este echivalentă cu suma de 16,000 de lire (25,000 de dolari).

În concluzie, nimic nu este mai binevenit de primit şi mai uşor de oferit decât un zâmbet. Aşa că ,,Nu înceta niciodată să zâmbeşti, nici chiar atunci când eşti trist, pentru că nu se ştie cine se poate îndrăgosti de zâmbetul tău.” – Gabriel José García Márquez

Share Button