Val de Glume pe internet,după ce Putin a anunțat vaccinul anti-COVID

Vestea privind dezvoltarea unui vaccin rusesc anti-COVID nu a stârnit nu numai îngrijorare în cadrul comunității internaționale, ci și un val de informații false și glume la adresa președintelui rus Vladimir Putin, scrie BBC

Imagini trucate cu liderul de la Kremlin călărind un urs cu o seringă legată la spate sau în postura unui super-erou, salvând lumea, sunt printre cele mai populare reacții la anunțul lui Putin.

O postare populară pe rețelele de socializare, în care apariția vaccinului este lăudată, a apărut pe o pagină de Facebook fals atribuită președintelui rus, despre care se știe că evită să comunice prin astfel de mijloace. Însă, peste 200.000 de persoane din întreaga lume consideră că au ditribuit chiar mesajul lui Vladimir Putin. 

Știrile despre vaccinul local au fost prezentate în mass-media rusească ca o descoperire majoră în lupta împotriva coronavirusului. Televiziunea națională a scos în evidență siguranța tratamentului rusesc. Canalele TV de stat au menționat, de asemenea, scepticismul din Occident cu privire la vaccin și la faptul că nu a fost testat suficient. Dar aceste preocupări au fost repede respinse, fiind considerate „atacuri” la adresa Rusiei.

De asemeneam rușii au aflat de la televizor că vaccinul anunțatde de Putin este un triumf al științei farmaceutice ruse, subliniind că este „mult mai eficient” decât orice vaccin străin, însă materialele prezentate la TV nu au avut și dovezi în acest sens.

Scepticism în rândul comunității internaționale

Viteza cu care Rusia anunță că a parcurs etapele privind dezvoltarea vaccinului anti-COVID ridică semne de întrebare privind riscurile asumate şi modul în care au fost făcute testele. Experții sunt deocamdată sceptici cu privire la eficacitatea vaccinului.

”Rusia desfășoară un experiment uriaș la nivelul populației”, a declarat Ayfer Ali, specialistă în cercetarea pe medicamente la Warwick Business School din Marea Britanie. O astfel de aprobare, pe repede-înainte, poate însemna că posibilele efecte adverse ale vaccinului nu pot fi detectate. Acestea, deși ar fi rare, ar putea fi grave, a avertizat Ayfer Ali.

Francois Balloux, expert în cadrul Institutului de Genetică al Universității din Londra, a spus că este „o decizie nesăbuită și nechibzuită”.

„Vaccinarea în masă cu un vaccin testat impropriu este o procedură lipsită de etică”, a spus el. „Orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă atât prin efectele sale negative asupra sănătății, dar și pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente”.

Și Organizaţia Mondială a Sănătăţii a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie, relatează agenţiile Reuters şi EFE. Singurul care pare să fie entuziasmat de anunțul Rusiei este președintele filipinez Rodrigo Duterte, care s-a declarat dispus să participe la testarea clinică a acestuia, salutând totodată o ofertă de livrare a acestui viitor vaccin primită de la Moscova, despre care a spus că se aşteaptă să fie gratuită.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *