Focar de coronavirus pe un șantier din București.

În jur de 200 de muncitori au fost puși în izolare în barăcile lor de pe șantier din București, după ce 32 dintre ei, originari din India, s-au infectat cu noul coronavirus. Angajatorul nu a putut fi contactat deocamdată, iar ITM desfășoară o anchetă la fața locului, a declarat duminică dimineață ministrul muncii, Violeta Alexandru.

ACTUALIZARE ORA 12:20 Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat la Digi24 că niciunul dintre muncitorii depistați pozitiv nu este în stare gravă, iar unii sunt asimptomatici. Ei vor fi evaluați de medici infecționiști de la „Victor Babeș” și Institutul „Balș”, care vor decide apoi dacă pacienții vor fi internați în spital sau vor fi cazați în spații anexe spitalelor, pentru a putea fi monitorizați. Au fost deja transportați cu autocarele și microbuzele ISU.

Toți colegii lor de pe șantier vor fi testați. 

Muncitorii lucrau deja în România de un an.

În prezent, Inspecția Muncii face anchete la fața locului pentru a vedea dacă sunt cazați în spații potrivite situației de pandemie. Dacă vor constata nereguli, probabil vor fi duși în spații speciale.

În orice caz, șantierul – situat în sectorul 4 – este acum carantinat.

Întrebat dacă există pericol pentru populația din zonă, în condițiile în care acești muncitori își luau de mâncare de la magazinele din jur, Raed Arafat a subliniat că angajatorul are de îndeplinit anumite norme pentru organizarea șantierului, iar ITM va verifica dacă s-au respectat. În ceea ce privește magazinele, este obligația lor să le ceară clienților să intre, de pildă, cu mască.

Violeta Alexandru: Raportul ITM se va axa pe condițiile de muncă

ACTUALIZARE ORA 12:00 „Sunt peste 200 de angajați, dintre care 38 de cetățeni indieni, dar evidență trebuie să ne-o dea angajatorul, pe care nu l-am găsit la fața locului”, a declarat ministrul muncii, Violeta Alexandru. „Din primele informații, cei infectați sunt din India, dar urmează să avem o evaluare completă. Avem în primul rând o problema de sănătate, iar DSP deja e implicată pentru a găsi soluții. Nu vreau să mă antepronunț, aștept raportul ITM București, m-am asigurat că are toate condițiile să facă o primă verificare. Raportul se va axa, în mod evident, pe condițiile de muncă, pe existența sau nu a contractelor de muncă”, a precizat Violeta Alexandru.

ACTUALIZARE ORA 11:00. Potrivit surselor Digi24, 32 de muncitori străini vor fi duși la trei spitale după ce unii au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus, iar alții prezintă simptome și așteaptă rezultatele testelor. Muncitorii sunt indieni, nepalezi, dar și de alte naționalități. Primul caz ar fi apărut în urmă cu o săptămână.

Colegii lor, peste 100 de persoane, se află în izolare, în barăcile de pe șantier și sunt păziți de jandarmi. Situația lor este delicată, pentru că în acest spațiu nu există o cantină și de obicei muncitorii își cumpărau de mâncare de la magazinele din jur. 

Acum, sunt păziți de jandarmi și nu mai au voie să părăsească aria barăcilor unde stau destul de înghesuiți.

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a fost pe șantier și duminică dimineața.


Sâmbătă seara, reprezentanții DSP au mers la fața locului, la fel și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care a vrut să se intereseze personal de situația celor de pe șantier.

Au fost chemați și jandarmii, care se asigură că este respectată izolarea.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *