10 sfaturi pentru răcirea calculatorului pe timp de vară

Răcirea calculatorului pe timp de vară devine o provocare pentru mulți utilizatori, sistemele de răcire ale calculatoarelor făcând față cu greu când temperatura ambiantă depășește 30 de grade. Dacă sistemul este mai vechi, situația poate fi critică.

De exemplu problema calculatorului meu ar fi placa video si mediile de stocare Temperatura ridicată a componentelor ajunge să devină din când în când o problemă (în special vara), așadar am decis să adun la un loc câteva sfaturi pentru reduce cât mai mult temperatura componentelor unui calculator, fie el laptop sau desktop.

Asigurând o temperatură de lucru cât mai joasă pentru componentele calculatorului, acestea vor funcționa mai bine și pentru o perioadă de timp mai îndelungată.

Temperatura ambiantă din încăpere joacă un rol foarte important în eficiența sistemelor de răcire cu aer (coolere și radiatoare). Este mai mult decât evident de ce un aparat de aer condiționat poate scuti de multe bătăi de cap. Cu toate astea, sunt și alte posibile măsuri care pot fi luate și pot face viața mai ușoară când vine vorba de răcirea calculatoarelor.

De ce se încălzesc calculatoarele?

În majoritatea cazurilor, componentele care generează căldură într-un PC sunt: GPU-ul  și memoriile de pe placa video, procesorul, southbridge-ul plăcii de bază, tranzistorii de putere din sursa de alimentare, hard disk-ul, SSD-ul. Aceste componente se încălzesc deoarece disipă o parte din energia electrică consumată sub formă de căldură.

Răcirea unui laptop

Practic, pentru răcirea unui laptop se urmărește asigurarea unui flux de aer constant prin orificiile de ventilație ale acestuia.

 • Așezarea laptopului pe o suprafață plană curată, birou sau suport de laptop. Atunci când laptop-ul este ținut în poală gurile de ventilație din partea inferioară sunt acoperite, fluxul de aer fiind insuficient pentru o răcire eficientă.
 • Curățarea ventilatoarelor de praf, pentru a asigura eficiența maximă a sistemului de răcire. Se poate face cu un aspirator, nu recomand suflarea prafului (spre interior).
 • Folosirea unui cooler extern pentru o răcire suplimentară a laptopului.
 • În anumite situații laptop-ul poate fi trecut în modul Power Saver,  un mod de lucru în care consumă mai puțină energie (însă și performanța va fi mai redusă) iar  încălzirea componentelor va fi diminuată (temporar, dacă sistemul de răcire nu mai face față).

Răcirea calculatorului desktop

Și în cazul desktopurilor se urmărește răcirea componentelor care disipă căldură și eficientizarea fluxului de aer prin carcasă:

 • Poziționarea carcasei aproape de podea, deoarece la nivelul podelei temperatura este mai mică decât la nivelul biroului. În această situație praful care se adună în jurul carcasei trebuie curățat periodic, pentru că în cele din urmă va ajunge în interiorul acesteia și se va depune pe componente afectând răcirea.
 • Poziționarea carcasei față de obiectele înconjurătoare. Prin spatele carcasei de obicei se evacuează aerul cald, de aceea este recomandat ca între partea din spate a calculatorului și perete să existe măcar 25 cm și cablurile (de la alimentare, mouse, tastatura .. etc) să nu incomodeze fluxul de aer care iese. Carcasele mai noi au capace laterale cu orificii pentru ventilare în dreptul soclurilor de extensie și a procesorului, motiv pentru care este indicată asigurarea unui spațiu de „admisie” a aerului rece. Am constatat că multe birouri pentru PC fabricate de mici producători de mobilă, nu sunt proiectate pentru o răcire optimă a unității centrale, deci atenție la acest aspect când vrei să alegi un birou nou.
 • Ștergerea periodică a prafului din carcasă. Acumularea prafului pe circuite și pe radiatoarele sistemelor de răcire duce la încălzirea suplimentară a componentelor în cauză, datorită ventilării insuficiente, de aceea e bine să folosești aspiratorul periodic pentru a elimina praful care ajunge în carcasă și pe ventilatoare.
 • Stabilirea unui flux de aer constant prin carcasa calculatorului este foarte importantă pentru evacuarea eficientă a aerului cald din carcasă. În caz contrar, aerul în loc să fie evacuat este „recirculat” ducând la acumularea de căldură în carcasa unității centrale.
 • Organizarea cablurilor în așa fel încat să nu perturbe fluxul de aer ajută simțitor la reducerea acumulării de căldură în carcasă. Se pot organiza sau strange pur și simplu cablurile încât să nu se intersecteze cu fluxul de aer. Detalii despre această procedură se găsesc în articolul despre cable sleeving.
 • Montarea unui ventilator suplimentar pentru unele componente, sau pentru evacuarea aerului cald din carcasă poate fi o soluție relativ ușor de pus în practică. În cazul în care carcasa nu are un loc dedicat pentru a monta ventilatoare recomand articolul despre sisteme de răcire home made, în care am prezentat cum se pot adăuga ventilatoare suplimentare.
 • Instalarea de radiatoare (autoadezive) pe cipurile care se încălzesc excesiv. În cazul montării  radiatoarelor, sau dacă este cazul a unor radiatoare mai mari se mărește suprafața prin care se cedează căldura de la componentă și rezultă o temperatură mai mică (dar constantă). Nu este mereu indicată și este bine să fie completată de un ventilator.
 • Schimbarea periodică a pastei termoconductoare ce realizează transferul termic dintre microprocesor și sistemul de răcire al acestuia; în timp pasta termoconductoare își pierde proprietățile și transferul de căldură de la procesor la radiatorul sistemului de răcire scade. De aceea producătorii pastelor termoconductoare recomandă înlocuirea acestora la intervale de 1-2 ani. Mai multe detalii se găsesc în articolul despre pasta termoconductoare.
 • Șlefuirea radiatorului sau a procesorului în cazul în care fie radiatorul are baza deformată, fie IHS-ul procesorului are imperfecțiuni; astfel se realizează un contact cât mai bun între componentele șlefuite. Acesta este un procedeu care anulează garanția componentelor, recomandabil în situații în care nu prea mai este nimic de pierdut. Mai multe detalii în articolul despre lapping.
 • Achiziționarea unei carcase noi, mai spațioase și care oferă posibilitatea instalării unor ventilatoare mai mari și mai eficiente. Nu este prima opțiune pe listă dar are efect. Altfel o soluție este și achiziționarea unor sisteme de răcire exotice: sistem de răcire cu apă, freon, etc.. dar necesită și un buget pe măsură.

Citeste si articolul cu programele de monitorizare a temperaturi  CPU, GPU, HDD.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *