Transfer de Fișiere Mari

6 Servicii Gratuite pentru Transfer Online.

Transferul online al fișierelor de mari dimensiuni a devenit o necesitate în condițiile în care instrumentele de captură (fie ele camere foto sau telefoane mobile) și conținutul multimedia sunt tot mai răspândite.

Cu toții ne-am lovit cel puțin o dată de nevoia de a trimite pozele făcute în urma unui eveniment de familie sau cu prietenii către ceilalți participanți.

Indiferent că vorbim de serviciile de mesagerie sau e-mail majoritatea au limitări, legate de numărul maxim de fișiere care pot fi trimise, fie anumite restricții cu privire la dimensiunea maximă a acestora.

În acest moment există o mulțime de aplicații de mesagerie, servicii de mail, însă toate au o limită de 10-25 MB pe mesaj. Dacă dorești să faci un transfer de fisiere mari de 5GB sau 10GB, cel mai ușor e să apelezi la site-urile de transfer online.

Cât de sigure sunt serviciile de transfer online?

Dacă ai avut curiozitatea să citești termenii și condițiile, ai observat că majoritatea serviciilor de acest tip specifică faptul că nu își asumă răspunderea pentru pierderile cauzate utilizatorilor iar utilizarea lor se face pe propria răspundere.

De aceea nu este indicat să trimiți informații sensibile prin această metodă. Serviciile gratuite în general nu oferă garanția confidențialității fișierelor și nici a adreselor de mail pe care le colectează pentru efectuarea transferurilor.

Nu cred că cineva stă să cotrobăie prin ce încarcă utilizatorii pe site, dar erori tehnice s-au mai văzut și nu cred că e cineva încântat să știe că fișierele sale pot fi accesate de către un necunoscut.

Dacă transferi fișiere des, atunci un serviciu de sincronizare în cloud este mai comod, și o idee mai sigur.

Altfel, dacă siguranța datelor nu e o problemă și doar ai nevoie de un serviciu punctual pentru un transfer ocazional, mai jos ai o listă cu recomandări de site-uri de transfer fisiere mari gratuit.

Criptarea datelor înainte de a le transfera online

Deși unele dintre site-urile de transfer online permit accesarea lor cu parolă sau chiar criptarea acestora, o măsură de siguranță în plus nu are ce să strice.

Pentru a păstra în siguranță datele și fișierele recomand criptarea lor cu parolă înainte de a le trimite, blocând sau măcar îngreunând astfel accesul neautorizat la acestea.

Criptarea datelor înainte de trimitere se poate face folosind programe de arhivare ce au și această funcție, de exemplu 7-Zip, ori cu aplicații create în acest scop cu opțiuni multiple de criptare, de exemplu True Crypt.

Top 5 servicii gratuite pentru transferul fișierelor online

Am testat 10 servicii de transfer de fișiere mari globale și am selectat cinci care s-au diferențiat prin capacitate mare de stocare. Aceste servicii se mai remarcă și prin viteză mare de transfer, nu necesită crearea unui cont pentru a le utiliza și nu în ultimul rând, sunt gratuite.

Serviciile globale testate sunt Filemail.com, MyAirBridge.com, Pcloud.com, PlusTransfer.com, TransferXL.com,  TransferNow.net, Send-anywhere.com, Wetransfer.com, Ge.tt, Jumbomail.me, Dropsend.com. Dintre acestea m-au convins doar primele cinci menționate și am adăugat detalii în cele ce urmează.

Myairbridge.com

MyAirBridge
Capacitate20 GB
Valabilitate2-3 zile
Protecție fișiereNu
E-mail necesarNu
Upload cu linkDa
Confirmare de primireNu

Myairbridge.com permite încărcarea până la 20 de GB de date fără a necesita înregistrarea pe site sau introducerea unei adrese de e-mail. Fișierul se poate încărca ușor iar la final se generează un link care permite descărcarea fișierului încărcat.

Ca și limitări, fișierele sunt disponibile pentru descărcare 2 zile dacă au peste 2GB și 3 zile dacă sunt mai mici. Nu oferă criptare sau parolare a fișierelor încărcate și nici nu trimite o confirmare de primire a fișierelor.

Pcloud.com

Pcloud
Capacitate5GB
Valabilitate7 zile
Protecție fișiereCriptare/Parola
E-mail necesarDa
Upload cu linkNu
Confirmare de primireDa

Pcloud.com îți permite să faci transfer de fisiere mari până în 5GB, în mod gratuit. În plus permite și criptarea fișierelor mai mici de 200 Mb cu o parolă.

Fișierele sunt disponibile timp de 7 zile, iar când sunt descărcare primești un e-mail de confirmare. Pachetele plătite sunt foarte avantajoase, cu 4 USD pe lună poți transfera până la 500GB/lună, iar cu 10 USD 2TB/lună.

Ca punct negativ, se afișează ciudat în Chrome pe rezoluții mari și devine inutilizabil. Pentru a putea fi folosit e nevoie să redimensionezi fereastra.

Transferxl.com

TransferXL
Capacitate5GB
Valabilitate7 zile
Protecție fișiereCriptare
E-mail necesarDa
Upload cu linkDa
Confirmare de primireNu

TransferXL.com îți permite să faci transfer de fișiere mari de 5GB cu o serie de opțiuni suplimentare de securitate. Este vorba despre posibilitatea de a cripta fișierele încărcate și a alege locația serverului pe care vor fi încărcate fișierele (Europa, Asia, America).

Pentru a accesa setările de siguranță, este nevoie să faci click pe rotița din partea dreaptă în zona de adăugare a fișierelor de trimis. Ca punct în minus ar fi lipsa unei confirmări de primire dacă alegi să adaugi și e-mailul destinatarului.

Plustransfer.com

PlusTransfer
Capacitate5GB
Valabilitate7 zile
Protecție fișiereNu
E-mail necesarDa
Upload cu linkNu
Confirmare de primireDa

Plustransfer.com este un alt site care permite încărcarea fișierelor de până la 5GB, cu o valabilitate de 7 zile. Față de serviciile prezentate anterior nu vine cu funcții suplimentare.

Fișierele încărcate nu pot fi protejate suplimentar și nici nu se poate trimite upload-ul sub forma unui link.

Servicii românești de transfer de fișiere mari

Am testat și 5 servicii de transfer online românești: YoTransfer.roGFile.roTransfer.roFastupload.roTrimit.ro.

Dintre acestea le recomand pe primele două fiindcă numai acestea pot fi folosite fără crearea unui cont pe site, permit încărcarea de fișiere mai mari de 2 Gb și sunt gratuite.

YoTransfer.ro

yotransfer.ro
Capacitate3GB
Valabilitate7 Zile
Protecție fișiereNu
E-mail necesarDa
Upload cu linkNu
Confirmare de primireDa

YoTransfer.ro poate găzdui fișiere de maximum 3GB, timp  de 7 zile.

La descărcarea fișierelor vei primi o confirmare de primire pe adresa de e-mail folosită la încărcarea lor. Serviciul nu oferă facilități suplimentare pentru protecția fișierelor transferate.

Gfile.ro

Gfile.ro
Capacitate2GB
Valabilitate30 Zile
Protecție fișiereDa
E-mail necesarDa
Upload cu linkDa
Confirmare de primireNu

GFile.ro poate fi folosit la transfer de fișiere mari până în 2GB. Ca puncte forte, fișierele pot fi accesate pe bază de parolă și sunt valabile 30 de zile. De asemenea fișierele pot fi descărcate și pe baza unui link.

Din păcate serviciul nu pare să trimită o confirmare de primire la descărcarea fișierelor.

Concluzii

Am fost puțin surprins să observ că serviciile românești au păstrat în mare aceleași servicii pe care le ofereau acum 2-3 ani și au rămas necompetitive față de serviciile globale care au mărit dimensiunea fișierelor acceptate pentru transfer.

Serviciile românești au totuși și ele avantajele lor, de la interfața în limba română a site-ului la viteze mai mari de transfer în anumite cazuri.

În concluzie, există o mulțime de servicii gratuite pentru transfer online, multe dintre ele chiar oferind facilități superioare unor servicii plătite.

Singura condiție e să îți securizezi fișierele înainte de a le trimite.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *