Tot ce trebuie sa sti despre era 5G

Se vorbeste tot mai mult despre standardul 5G, motiv pentru care oamenii sunt interesati sa afle ce e mai exact cu el, ce beneficii aduce, care-i sunt dezavantajele si cum poate fi folosit in viata reala. Despre asta vom vorbi in cele ce urmeaza.

La ce se refera tehnologia 5G

Probabil ai auzit si tu de aceasta denumire si te intrebi ce e cu ea. Ei bine, e vorba de o inovatie in ceea ce priveste comunicatiile mobile si wireless, la un nivel de inalta performanta, ce va permite intrebuintarea Internetului la cele mai bune standarde (streaming video 4K, viteza extrem de mare, acoperire foarte buna etc.).

Momentan, aceasta e prezenta doar pe cateva dispozitive mobile, in anumite tari, insa, cu timpul, va avea o acoperire din ce in ce mai larga.

Cand a fost lansata generatia 5G si de catre cine

Cei care au adus pe piata aceasta tehnologie sunt cei de la Verizon, operatori americani. Pe 11 aprilie ’19, ei au lansat primul smartphone dotat cu aceasta functie – Motorola Z3, cu Moto Mod 5G.

Inainte insa, in 2018 ei au mai folosit acest standard, realizand prima retea 5G pentru locuinte, ce permitea intrebuintarea unui router pentru anumite zone urbane din SUA (Houston, Indianapolis, Los Angeles si Sacramento).

Beneficiile tehnologiei 5G

Fara doar si poate, raspandirea acestui standard va revolutiona lumea in care traim. Se spune ca mai mult de atat nu va fi nevoie, deoarece prin intermediul 5G vei putea face tot ce iti doresti, cand vine vorba de Internet la viteza mare.

Predecesorii acestei tehnologii au avansat rand pe rand. Initial, 1G a permis efectuarea de apeluri, apoi a aparut 2G care a oferit SMS-urile si 3G, cu acces la date si Internet. 4G a venit ca o imbunatatire, marind viteza la toate cele amintite, iar 5G va face si mai mult, deoarece, pe langa faptul ca va furniza o viteza de 10 ori mai mare, va avea si o acoperire foarte buna.

Standardul acesta va fi apreciat mai ales de catre gameri, pentru ca vor putea juca online in timp real, fara blocaje, dar si de cei care doresc sa faca streaming live la o calitate de exceptie, 4K. Totodata, vei putea conecta simultan o multime de dispozitive, fara a avea grija faptului ca semnalul va fi slab.

Dar, asta nu e tot, ci doar o mica parte din ce se va putea face. Gratie dezvoltarii acestei tehnologii, vor fi posibilie o serie de actiuni si beneficii la care pana acum ceva timp nici nu ne-am fi gandit: posibilitatea de a intrebuinta bratati fitness care vor masura diversi parametri medicali in timp real si vor permite apelarea serviciilor de urgenta 112, in cazul unor situatii grave;  controlarea de la distanta a robotilor chirurgicali, care vor putea opera de la mii de kilometri; folositea robotilor care sa comunice intre ei in fabrici; intrebuintarea dronelor pentru misiuni de cautare si salvare; control cu usurinta cand vine vorba de vehicule autonome, deoarece acestea vor putea comunica intre ele si vor citi harti in timp real; holograme etc.

Fara doar si poate, aceasta e tehnologia viitorului, care te va surprinde mai mult decat ti-ai fi putut imagina vreodata.

Dezavantajele functiei 5G

E important si corect sa vorbim si despre lucrurile mai putin placute, despre dezavantajele pe care le poate avea standardul 5G.

In primul rand aducem in discutie efectele pe care le poate avea asupra sanatatii. Se pare ca radiatiile emise de implementarea acestei tehnologii nu vor fi deloc benefice pentru organism.

In 2015, un numar de 215 cercetatori din 41 de tari, au facut apel la Organizatia Natiunilor Unite si la Organizatia Mondiala a Sanatatii, pentru a opri extinderea 5G. Ei au adus ca argumente o serie de efecte observate in urma diverselor studii facute in decursul anilor, cu privire la efectul radiatiilor de radio frecventa (RF). Printre acestea se numara: modificari ale ritmului cardiac, pierderi de sarcina, leziuni neurologice, obezitate, diabet, distrugeri de ADN, cancer, stres etc.

Ceea ce sustin oamenii de stiinta e faptul ca radiatiile de radio frecventa emise pentru punerea in functiune a acestei tehnologii vor fi un experiment ce ii va afecta grav pe oameni, prin urmare, fiind incalcate drepturile pe care acestia le au (International Appeal – Stop 5G on Earth and in Space, initiatori Lauraine Margaret Helen Vivian, Girish Kumar, Don Maisch, Alfonso Balmori, Klaus Buchner, Daniel Favre, Annie Sasco, Martin Pall, Kate Showers si Carlos Sosa).

Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice sau clinice valide, care sa ateste faptul ca aceasta tehnologie va afecta cu adevarat sanatatea si probabil vor dura ani buni pana se va ajunge la concluzii clare. Insa, e riscant sa fie furnizat semnal 5G inainte de a se face dovada faptului ca dauneaza sau nu populatiei.

Apoi, vorbim de costuri mai mari. Echipamentele vor fi mai scumpe, dar si dispozitivele care vor fi dotate cu 5G, deoarece e nevoie de instalarea unor antene speciale, care sa emita un astfel de semnal, dar si de investirea unei sume mai mari in gadget-uri care sa poata intrebuinta 5G.

Un alt dezavantaj e cel legat de acoperirea acestor retele cand vine vorba de distanta. Specialistii spun ca undele radio inalte pot fi absorbite foarte repede de obstacole, ceea ce va duce la instalarea mai multor antene si celule GSM, pentru a avea semnal cu adevarat bun.

E destul de neplacut si faptul ca bateria telefonului se va consuma mult mai devreme. Smartphone-urile care folosesc 5G vor epuiza acumulatorii de doua ori mai repede decat cele care intrebuinteaza 4G. Nu e o veste buna, avand in vedere faptul ca autonomia bateriei e una dintre cele mai mari neplaceri cand vine vorba de telefoane inteligente.

Alte dezavantaje ar mai putea fi modul in care aceasta tehnologie va afecta mediul inconjurator si la cat de sigura va fi cand vine vorba de securitatea informatica. Aceste aspecte, insa, mai trebuie sa fie studiate pentru a se ajunge la concluzii clare.

De ce ai nevoie pentru a folosi 5G

Ca sa te poti bucura de aceasta functie, e nevoie sa fii, in primul rand, intr-o zona care are o astfel de acoperire, o antena ce permite emiterea unui astfel de semnal. Apoi e necesar sa ai un device care si el sa fie dotat cu acest standard.

Cand ai pe aproape o antena 5G, plus un device compatibil, si doresti sa folosesti un router wireless pentru semnal in locuinta ta, nu uita sa alegi un model compatibil cu standardul 5G.

Dispozitive 5G

Prezenta sau absenta acestei dotari depinde de chip-ul folosit de dispozitiv. In 2018, cei de la Qualcomm au anuntat lansarea Snapdragon 855, ce permite conexiuni 5G.

In ceea ce priveste producatorii care au adoptat sau vor sa adopte o astfel de tehnologie, se cunosc urmatoarele: Apple – vor aduce pe piata o aceasta dotare in 2020; Samsung – a lansat Samsung 10G, primul smartphone cu 5G, care a fost scos la vanzare in a doua parte a anului ’19; LG – a prezentat in februarie ’19 V50 ThinQ 5G, care va permite o astfel de functie; Huawei – promite sa aduca acest standard pana la finele anului ’19.

5G in Romania

In tara la noi se vorbeste despre 5G din noiembrie 2018. Pe 15.05.19, compania Vodafone a lansat in premiera, in tara la noi, serviciile comerciale bazate pe aceasta tehnologie, acoperind anumite zone din Bucuresti (Unirii, Kogalniceanu. Pipera Voluntari si Izvor).

Conform Strategiei Nationale pentru Implementarea 5G, pana in 2026 aceasta tehnologie va fi prezenta in toate orasele, pe autostrazi, cai ferate, porturi si aeroporturi. Aparitia ei va crea in jur de 250.000 locuri de munca si va aduce venituri de 5 miliarde de euro. Daca va fi sau nu asa, ramane de vazut.

Putem insa sa speram ca acest standard de inalta calitate va fi functional cat de curand, mai ales avand in vedere faptul ca Romania este o tara de top cand vine vorba de retelele de comunicatii, avand la ora actuala o acoperire 4G in 96% din gospodarii.

Share Button