Cum sa-ti intretii calculatorul in stare buna

Inevitabil, odata cu trecerea timpului calculatorul tau isi va pierde din putere si se va degrada treptat, pana va ajunge intr-un punct in care va ceda iremediabil. Pentru a intarzia si a amana cat mai mult acest moment, calculatorul trebuie sa fie intretinut bine. Cum poti face acest lucru, vei afla imediat.

1

Curata toate ramasitele lasate de browser (cookies si cache). Poti face acest lucru prin optiunile oferite de sistem (le poti sterge manual, in folderul in care se gasesc, sau din browser, selectand optiunea clear recent history si apoi bifand casutele corespunzatoare cookies-urilor si cache-ului) sau poti instala un program gratuit, care poate face asta pentru tine (cum este CCleaner).

2

Cauta si distruge orice element spyware si virus. Poti face acest lucru foarte simplu cu ajutorul unui antivirus competent (cum ar fi AVG Anti Virus).

3

Defragmenteaza hard disk-ul tau cat mai frecvent. Apasa butonul Start -> All programs -> Accesories -> System tools -> Disk defragmenter. Este posibil ca sistemul sa ceara parola administratorului, pentru a se asigura ca aceasta actiune este una autorizata. Vei selecta, pe rand, partitiile pe care iti doreti sa le defragmentezi (in timp ce are loc acest proces, poti utiliza calculatorul; el poate dura de la cateva minute la cateva ore). Odata ce defragmentarea este finalizata, calculatorul ar trebui sa functioneze ceva mai bine.

4

Dezinstaleaza toate programele pe care nu le folosesti (si nici nu le vei mai folosi) si sterge toate fisierele de care nu ai nevoie sau pe care nu mai e nevoie sa le stochezi in calculator. Cu cat are mai mult spatiu liber, cu atat calculatorul va functiona mai bine.

5

Foloseste comanda msconfig in fereastra Run (Start -> All programs -> Accesories -> Run -> scrie msconfig ). Ti se va deschide o fereastra denumita System Configuration; selecteaza services si vei vedea o lista de programe. Ea iti va permite sa debifezi toate programele de start-up pe care nu le folosesti si de care nu ai nevoie.

6

Curata calculatorul in interior odata la cateva luni. Cu cat se acumuleaza mai mult praf in interiorul unitatii centrale (in ventilatorul acesteia si pe magistralele de transfer), cu atat va functiona mai greu.

7

Ai grija cand introduci/scoti perifericele in/din porturile USB, Ethernet si Jack  ale calculatorului tau. Aceste porturi pot fi distruse usor, iar inlocuirea lor este extrem de costisitoare.

8

Foloseste unealta „Disk Cleanup” pentru a sterge fisiere inutile din fiecare partitie a calculatorului tau. Start -> All Programs -> Accesories -> System Tools -> Disk Cleanup

Citeste Si : Cum poti dezinstala antivirusul Avira?

Share Button